Inici » News » Confraria de Sant Elm de Lloret de Mar

Confraria de Sant Elm de Lloret de Mar

by Confraria
64 views

La Confraria de Sant Elm dels mariners i navegants va ser instituïda a l’església parroquial de Lloret el dia 9 de setembre de 1554, per tant, té més de 465 anys d’història. L’objectiu de la Confraria era principalment el culte i llaor del Sant Patró, l’ajuda mútua i l’exercici de la caritat. Caritat que en els seus orígens consistia a recollir almoines per redimir esclaus i captius, fets en les incursions del “moros” i sarraïns i per ajudar també a les vídues i orfes dels mariners… La seva principal activitat es va realitzar durant els llargs anys de contínues invasions dels Sarraïns a les nostres costes, poc defensades, i a les freqüents incursions buscant aigua, aliments i també esclaus per a remar en les seves galeres o per demanar-ne forts rescats.

La Confraria va ser renovada el 6 d’agost de 1600 i continuada en el llibre manuscrit datat l’any 1718. Redactat en castellà fins al 1856, el Sr. Just Marlés el va tornar a reescriure en català l’any 1928. El president d’aquesta etapa va ser el Sr. Just Marlés i Vila-rodona, l’últim capità de velers lloretenc i els Obrers Antoni Vilà i Domènech, entre altres, tots ells antics capitans.

Manuscrit de l’època

El 1933 l’Esteve Fàbrega en va fer una còpia, però des del 1936 no se n’ha sabut res més. A partir del 1939 la Confraria es va anar substituint procurant que els 4 obrers fossin marins o descendents i s’elegien per designació directa dels sortints als entrants. Des de la caiguda de la marina de vela mercant i la desaparició dels darrers armadors, capitans, pilots i mariners a començaments del segle XX la seva funció quedà reduïda a continuar la tradicional Processó de Sta. Cristina, fer la passada per la Vila, el 25 de juliol al vespre (per anunciar la vigília de la festa). El dia 26, Diada oficial de Sant Elm a Lloret, comença amb l’Ofici del Sant Patró amb assistència dels representants de l’Ajuntament i els membres de Junta de l’Obreria de Santa Cristina. A continuació es renoven oficialment, els anys que toca, els membres de la Junta Directiva.

Des de l’any 1973, any de la fundació de l’Escola de Vela del Club Nàutic Lloret de Mar, a continuació de la Missa, els alumnes més petits, conjuntament amb la Confraria de Sant Elm, s’embarquen en un creuer i se celebra una processó per mar, per oferir una corona de llorer, símbol de la Vila, en memòria dels que perderen la vida a la mar. A la tarda el president i l’alcalde juntament amb els altres membres de Junta i regidors de l’Ajuntament, presideixen el Ball de Plaça Popular. Dies abans del dia 26, des de fa uns anys, es va recuperar l’ensenyament del Ball de Plaça popular per als més petits.

Durant la guerra civil diversos objectes d’origen nàutic procedents de les Ermites de Santa Cristina i les Alegries, a més d’algun particular, com el mascaró de la Blanca Aurora de la família Parés (a Ràbic), van ser confiscats i exhibits en el Museu Marítim de Barcelona. Aquests objectes de gran valor artístic i sentimental pels lloretencs van ser retornats a Lloret, però no els autèntics, sinó unes reproduccions dels originals. Últimament amb motiu d’unes obres fetes al Museu Marítim de Barcelona totes aquestes obres (cedides temporalment per un any) van ser retornades a Lloret i exhibides al Museu del Mar.

El 26 de juliol de 1955 (any del centenari de l’òpera Marina) es va restituir la imatge de Sant Elm al costat dret de l’altar de la Verge del Carme. Avui dia retirat de nou, a causa de les últimes reformes fetes. La imatge actual del Sant que cada any surt a la processó de Santa Cristina és un regal que va fer el soci Joaquim Durall i Serra l’any 1987. Aquesta imatge que junt amb la de Sant Jaume inicien i acaben la processó, no són embarcades i anys abans es guardaven a la platja sota un tendal confeccionats amb lona de veles i portava escrit a cada costat amb lletres grosses “Donativo”, nom amb què era conegut.

Sant Elm, a punt per la procesó

D’ençà que es va fundar l’Escola de Vela del Club Nàutic Lloret de Mar, l’any 1973 i per transmetre a els més petits aquests costums es va començar a organitzar de nou una regata amb l’antic nom de “s’amorra amorra” el dia 24 de juliol dia de Santa Cristina, en la modalitat de vela, a la tornada de la processó per mar (en els anys d’esplendor va arribar a tenir una participació de més de quaranta “Optimist” vinguts d’arreu de Catalunya). Per raons de mobilitat en aquesta època de l’any va quedar reduïda als participants de Lloret, Blanes i rodalia que es podien traslladar per mar. La incorporació l’any 1987 de 4 llaguts de rem i 4 més durant l’any següent (substituint els tradicionals “caros de l’art lloretencs” desapareguts al mateix temps que els pescadors) amb la suma d’un altre llagut va propiciar que les 9 Entitats anteriors, entre elles la Confraria de Sant Elm, poguessin recuperar totes les embarcacions i entitats (algunes amb el nom canviat) que tradicionalment havien tingut abans de la transformació.

La Confraria de sant Elm també va col·laborar en la inauguració de la placa, situada darrere es Vano -Plaça Mirador de Mallorca- a Sa Caleta, per recordar a tots els lloretencs que van anar a Amèrica i en especial als que ni la sort ni la fortuna els va acompanyar. Des de l’any 1997 se celebra La Nit de Sant Elm amb un sopar de germanor obert a tothom i tenint per costum de convidar a una Entitat de Lloret o de fora que s’hagi distingit per algun fet especial.

La Confraria de Sant Elm, fins ara, no ens consta que hagués tingut cap seu pròpia, però des del 26 de juliol de l’any 2008, després de la Processó per mar, la imatge de Sant Elm va entrar per primera vegada a la Capella dels Sants Metges (any 1445) cedida per la Parròquia com a Seu de la Confraria amb el compromís de mantenir-la i conservar-la. Últimament, s’ha restaurat una talla del sant a la que s’hi ha afegit una reproducció a escala de la Goleta “Far Barcelona” i el bàcul, realitzats pel nostre soci Xavier Macià – e.p.r. -. Aquesta talla és la nova imatge oficial del sant de la nostra Confraria i la tenim entronitzada a la Capella dels Sants Metges, entre les imatges dels sants Cosme i Damià.

Capella Sants Metges

La Goleta Far Barcelona (Noruega 1874) és molt coneguda a Lloret d’ençà que el 9 d’octubre de 2006 portés la torxa a Olímpica a la nostra vila amb motiu de la celebració dels Jocs Special Olympics. Posteriorment, la Confraria de Sant Elm i L’Obreria de Santa Cristina van organitzar conjuntament diversos viatges a través de la Mediterrània, les seves illes i arribant a Grècia i a la llunyana Istanbul, resseguint els punts on es venera sant Elm, i santa Cristina, com per exemple: Bolsena, Bonifaci, L’Alguer, Fornia i Gaeta on hi ha actualment la seva tomba.

Com a entitat amb Seu, tenim la tasca de la restauració, conservació i manteniment de la Capella dels Sants Metges, construïda l’any 1445, que a més de poder-hi celebrar culte, com la Missa per la Diada dels Sants Metges i la festa eclesiàstica de Sant Elm el dia 2 de juny, així com per a fer-hi conferències, concerts, exposicions … Entre els actes més importants realitzats per la Confraria destaquen: la recuperació i reestrena de la Sarsuela “La Bella Dolores”, sopars de la Nit de Sant Elm (des del 1997), regates de vela de la Classe Infantil Optimist, ofrena d’una corona de llorer en memòria dels que han perdut la vida a la mar i diverses col·laboracions amb altres entitats.

Des de l’any 2012 la Parròquia ens encarrega de l’organització de la Processó del Divendres Sant que continuem fent cada any. Com a necessitats més urgents tenim la possible reparació de la teulada de la capella, que a causa de les obres dels edificis laterals construïts últimament, van posar en perill les voltes modernistes de l’any 1912, obra del mateix arquitecte que va projectar la part modernista de la parròquia i part del cementiri, l’Arquitecte d’origen lloretenc, Bonaventura Conill i Montobbio.

La Confraria de sant Elm es una Entitat sense ànim de lucre i els seus únics ingressos son les quotes anuals dels socis i membres de l’entitat, una vuitantena, es necessiten col·laboradors externs per a poder fer front a aquestes obres tan necessàries; i a la vegada pel sosteniment, manteniment i posada a punt del llagut de l’entitat “Venido Llagardaix”.

El llagut de la Confraria

Hem fet contactes amb altres entitats germanes del Mediterrani en els diferents viatges realitzats per associats nostres. Les trobades externes efectuades aquests últims anys són:

Any 2005 – El president de la Confraria Josep Alsina visita la Confraria de l’Alguer.

Any 2007 – Viatge col·lectiu amb la Goleta “Far Barcelona” amb títol “La Ruta dels Mercaders” amb visites a Gènova, Bolsena, Bonifacio, l’Alguer. Carloforte, Cabrera i Menorca. Veure llibre del mateix nom, escrit per components de l’expedició.

Any 2008 – Visita invitació de l’Ajuntament de Carloforte a les seves festes. (Illa de San Pietro – Sardenya) per Agustí Blanch, president de la Confraria de Sant Elm en representació també de l’Ajuntament de Lloret de Mar.

Any 2009 – La Ruta dels Consolats del Mar de Barcelona. Viatge fins a Istanbul Turquia, visitant l’Alguer i Gaeta. Veure llibre del mateix nom escrit per membres de l’expedició.

Any 2010 – Barcelona i la vela tradicional. Viatges pel Mediterrani i Bergen – Noruega amb la Goleta “Far Barcelona” escrit per Agustí Blanch, Joan Domènech i Mario Zucchitello.

Any 2013. – Viatge a les illes de la Mediterrània. Segon viatge a Gaeta. Per publicar. Total de milles nàutiques navegades 4.811.

La Confraria de Sant Elm és l’entitat més antiga de la Vila de Lloret de Mar. El nom de Sant Elm és el que correspon al nom català, inclòs a L’Alguer o en castellà (Elmo) mentre que la resta de països mediterranis li diuen Erasmo o Erasme. Com a curiositat hem observat en tots els viatges realitzats que només els sants catalans porten un vaixell a la mà, encara que uns a la mà dreta i altres a l’esquerra.

You may also like

La Confraria de Sant Elm és l’entitat més antiga de la Vila de Lloret de Mar. Va ser instituïda a l’església parroquial el 9 de setembre de 1554, per tant, té més de 465 anys d’història.

@2023 – Confraria de Sant Elm

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la teva experiència. Suposem que estàs d'acord amb això, però pots desactivar-ho si vols. Acceptar Llegir més